Образна диагностика

Това изследване е неизменна част от скринига за рак на гърдата, и е препоръчително да се извършва поне веднъж годишно като профилактичен преглед на всички млади жени до 40 годишна възраст. За оптимален период се приема 5-14 ден от менструалния цикъл (преди овулация).

Ултразвуковото изследване на млечните жлези е безвредено и безболезнено и може да се извършва по време на бременност и кърмене, включително и при жени с импланти. Ехографията на млечните жлези дава възможност да бъдат огледани всички области от млечните жлези, разположени в близост до и под гръдната стена.

Ултразвуковото изследване на млечните жлези е показано:

  • За изследване на млечните жлези на млади жени до 40 годишна възраст.
  • За проследяване на жени на продължителна хормонална терапия.
  • За целите на профилактиката при пациентки след раждане, обичайно 2-3 месеца след преустановяване на кърменето или след спиране на  кърмата.
  • За изясняване на причината за болка, оток или зачервяване в областта на гърдите.
  • За уточняване на всички образувания в областта на гърдите.
  • За подпомагане на въвеждането на иглата при биопсия на млечните жлези или при дрениране на киста или абсцес. За проследяване на размера на открита кистата.
  • За изследване след поставяне на силиконови импланти.
  • В допълнение на мамографско изследване на млечните жлези.

Извършва се с апарат с висока разделителна способност от квалифициран лекар. Изследващият поставя високо честотен трансдюсер (малък накрайник) върху гърдата на пациентката и извършва поредица от движения в различна посока. По този начин се изпращат ултразвукови вълни до компютър, който след обработка на данните ги превръща в изображения, които се появяват на видео монитор.

Изследването позволява да се определи дали дадено образувание е плътно или изпълнено с течност, т.нар. киста, както и броя, размерите и формата на съответните находки. Трябва да се има предвид, че ехографското изследване на млечните жлези в някои случаи може да се извърши в допълнение на мамографски преглед, но ехографията не може да замени необходимостта от мамография, особено в случаите, когато има медицински индикации за такава.

В случаите, когато мамографското или ултразвуково изследване покажат наличие на патологична зона в структурата на млечната жлеза, се налага извършването на биопсия. Правилният избор на вида лечение при туморите на гърдата изискват прецизна тъканна характеристика на патологичния процес. След получаване на резултат от специалист хистопатолог, хирургът съвместно с пациента решава кое е най-подходящото лечение в съответния случай.

 

Нашите услуги

Акушерство

...

Още

Детска гинекология

...

Още

Образна диагностика

...

Още

Гинекология

...

Още