Гинекологичен преглед

Услуги  Детска гинекология Гинекологично изследване

Да, четете правилно – Вашата дъщеря може да бъде прегледана безопасно от гинеколог. Това може да се осъществи във всяка възраст – дори още от момента на раждането. Съществуват различни причини, които налагат гинекологичен преглед на малкото момиче още в съвсем ранна детска възраст. Те се различават по честота, съобразно възрастта.

През първите 3 години след раждането, сред многобройните причините за родителски притеснения обичайно преобладават съмнения за анатомичния изглед на външните полови органи или наличие на зацапване на бельото с влагалищно съдържимо (флуор, течение) или кръв.

Всеки гинекологичният преглед в тази възраст е съобразен с факта, че момичето все още не води полов живот. Прегледът се извършва в присъствие на родител, в подходяща атмосфера, без да се травмира психиката на детето, по напълно безопасен и същевременно максимално информативен начин, присъщ  за детско-юношеската гинекология.

Нерядко обаче първата среща на порастналото момичето с гинеколог е едва през пубертета и е свързана с нередовната менструация.  Именно през пубертета започват и някои нарушения на хормонално и метаболитно ниво, които обичайно се проявяват с нередовна менструация и могат да доведат до невъзможност или затруднено забременяване и износване на бременност  на по-късна възраст. Поради това е важно винаги когато месечният (менструалният) цикъл е нередовен да се консултирате с гинеколог, който има съответния опит и квалификация. Често уточняване на състоянието налага изследване на  комбинация от хормони и метаболитни показатели, паралелно с гинекологичен преглед, ехография и биометрия (измерване на ръст, тегло, мастна тъкан и т.н.).

Независимо от възрастта на момичето (от 0 до 18 години) оценката на гинекологичното състояние се предшества от гинекологичен преглед. Той винаги е съобразен с факта, че момичето все още не води полов живот.

Нашите услуги

Акушерство

...

Още

Детска гинекология

...

Още

Образна диагностика

...

Още

Гинекология

...

Още