Кога трябва да започне проследяването на една бременност?

Кога трябва да започне проследяването на една бременност?

Възможно най-рано, но разбира се не бива да прибързвате. Във всеки един случай на закъснение на менструалния Ви цикъл с повече от 6 – 7 дни.

Възможно най-рано, но разбира се не бива да прибързвате. Във всеки един случай на закъснение на менструалния Ви цикъл с повече от 6 – 7 дни и при поява на субективни симптоми, като силно напрежение в гърдите, сутрешни позиви за гадене и повръщане, непоносимост към миризми, по – често уриниране, промяна в настроението е удачно да направите тест за бременност (PP-тест) и да се консултирате с вашия акушер-гинеколог. Не забравяйте, че сам по себе си тестът за бременност е субективен метод и не може да постави или отхвърли в 100% диагнозата бременност, тъй като съществуват фалшиво положителни и отрицателни резултати.

Позитивният резултат от PP-теста е сигнал, че е време да определите и насрочите час за преглед при акушер-гинеколог, за да бъде установена Вашата бременност.

Първият преглед е редно да бъде направен не по-рано от 4 – 5 г.с. След като лекарят установи бременността Ви чрез ултразвуково изследване и гинекологичен преглед, обичайно назначава клинико-лабораторен минимум от изследвания.

Ултразвуковото (ехографско) изследване е диагностичен метод. Той е неинвазивен и дава възможност за 2D (двуизмерно), 3D (триизмерно), 4D (3D в реално време) сканиране. За целите на акушерството и гинекологията се иползват две сонди (трансдюсери): трансабдоминална  и  трансвагинална. Прегледът  през коремната стена се осъществява с трансабдоминална сонда, а през влагалището – с трансвагинална. Двуизмерното ехографско изследване е напълно достатъчно, за да се постави диагнозата вътрематочна бременност, но разбира се, любопитството на всеки пациент може да бъде задоволено и бременността да се сканира в 3D/4D режим, без това да има клинична стойност в този срок.

Първото посещение при акушер-гинеколога има за цел да отговори на няколко въпроса и да поредели вероятния термин на раждане:

  • Къде е разположена бременноста?
  • Какъв е нейният срок?
  • Как се развива?
  • Какъв е броят на ембрионите?
  • Има ли сърдечна дейност ембрионът?

След като вече е установена Вашата бременност, броят на прегледите оттук нататък зависи от начина, по който се развива тя, придружаващите Ви заболявания, възрастта, информираността по отношение на рисковете за раждане на дете с генетичен дефект и разбира се – Вашето желание и отговорно отношение към бременността.

По отношение на риска за раждане на дете с вродена аномалия  или генетичен дефект се препоръчват три ултразвукови изследвания във всеки един случай на нормално развиваща се бременност.

След 33 – 35г.с., при необходимост и по-рано, един или два пъти седмично започва проследяване на детската сърдечна честота и запис на сърдечните тонове на плода. Това изследване се нарича Non stress test (NST) и се извършва с акушерски монитор. При наличие на индикации мониторирането започва по-рано, а честота на записите се определя според състоянието на плода и майката.

В последните две – три седмици преди ВРТ (вероятен термин за раждане) е времето, в което можете да планирате преглед и консултация при вашия акушер-гинеколог за определяне начина на родоразрешение. Ултразвуковото изследване в края на бременността носи информация за позицията на плода, очаквано тегло, количество на околоплодна течнот, зрялостта на плацентата, състоянието на плода (доплерово изследване) и има определящо значение за начина на родоразрешение. Акушерският преглед има за цел да установи състоянието на маточната шийка – нейната позиция, дължина и консистенция, наличното разкритие; готовността на плода по отношение на предстоящото раждане – неговата позиция, предлежание, разположение на плацентата; формата и големината на Вашия таз и съотношението на плода спрямо него.