Какво представлява гинекологичен преглед?

Какво представлява гинекологичен преглед?

Гинекологичният преглед дава възможност за оглед на външните гениталии, влагалището и маточната шийка.

Гинекологичният преглед е основен клиничнен метод в гинекологията.

Извършва се на гинекологичен стол. За пълноценна оценка на гинекологичния статус (състояние), пациентката се поствя легнала, заемайки т.н. гинекологично положение: разтворени крака с максимално релаксирани мускули на предната коремна стена и предварително изпразнени тазови резервоари (пикочен мехур и ректум). Ръцете на жената се поставят върху гръдния кош, за да не пречат на гинеколога по време на прегледа.

Гинекологичният преглед дава възможност за оглед на външните гениталии, влагалището и маточната шийка. Палпаторно (с пръсти) се изследват матката, маточната шийка, маточните тръби, яйчниците, коремните органи и млечните жлези. По време на преглед при гинеколог може да бъде взет материал за микробиологично изследване на влагалищното съдържимо и цервикалния секрет, да се определи влагалищната чистота, и или да се направи цитологично изследване (цитонамазка) и колпоскопия.

Гинекологичният преглед дава възможност за определяне на влагалищната чистота, вземане на материал за микробиологично изследване на влагалищното съдържимо и цервикалния секрет, както и цитологично изследване (цитонамазка), и колпоскопия.

Гинекологичният преглед се извършва в дните извън менструалния цикъл, защото кървенето създава дискомфорт за пациентката и затруднява огледа на маточната шийка и влагалището и не позволява преценката на вагиналното съдържимо.

Инструментът, който се използва за оглед при гинекологичния преглед се нарича спекулум. С помощта на него се оценяват количеството и видът на влагалищното съдържимо, както и формата на маточната шийка, цервикалния канал и неговия секрет. В ежедневната гинекологична практика се използват стерилни метални спекулуми или пластмасови за еднократна употреба.

Неизменна част от прегледа при гинеколога е гинекологичното ултразвуково изследване. То може да бъде извършено трансвагинално (през влагалището) или трансабдоминално (през корема) със съответния трансдюсер (сонда). Съвременните апарати позволяват сканиране в 3D/4D режим.

При гинекологичния ултразвуков преглед ехографски се оценяват големината и формата на матката, маточната кухина, дебелината на маточна лигавица, яйчниците и фоликулите в тях, маточните тръби и дъгласовото пространство, както и наличните патологични изменения.